miércoles, 14 de mayo de 2008

Es castell de Santueri


  • Càmera: PENTAX K20D
  • Presa el2008:03:21 18:32:49
  • Exposició:0.033s (1/30)
  • Distància focal11.00mm
  • F/Stop:f/4.500
  • Velocitat d'ISO:ISO100
  • Sense flash, Obligatori

El Castell de Santueri, ubicat al sud-est de Felanitx sobre els penya-segats del puig del mateix nom, a uns 400 metres d'altura, és un dels tres castells roquers que encara es conserven a Mallorca, juntament amb el Castell del Rei, a Pollença, i el Castell d'Alaró.

L'actual recinte amuradat del Castell de Santueri, edificat a partir del 1316 en substitució de la antiga fortificació de l'època musulmana, té una planta triangular i incorpora diverses torres, la principal de forma circular. En època de la conquesta de Jaume I, aquest castell, igual que el del Rei de Pollença i el d'Alaró, es convertí en un reducte de resistència dels musulmans. L'ocupació del castell no es produí fins a principis del 1231, en el segon viatge de Jaume I, dos anys després de la caiguda de Madina Mayurqa, l'actual Palma. La propietat del castell passà al comte Nuño Sanç de Rosselló, noble que havia participat en la conquesta, i la fortificació es va dotar d'una guarnició per defensar la costa de llevant. El Castell ha viscut altres esdeveniment històrics rellevants, sempre lligats al seu caràcter de fortalesa inexpugnable, com en temps de Jaume III de Mallorca, el 1343, quan els seus partidaris s'oposaren i finalment es rendiren a Pere III de Catalunya, o durant la Guerra de les Germanies, a principis del segle XVI, època caracteritzada pels violents enfrontaments socials. Finalment, el 1811, després d'un llarg període de decadència, l'Estat es va vendre el castell, passant aquest a mans privades. El propietari actual és Salvador Vidal.

Per accedir al Castell de Santueri s'ha d'agafar la carretera que va de Felanitx a Santanyí i després de pocs quilometres desviar-se cap a l'esquerra per seguir la carretera rural que condueix fins a l'esplanada que hi ha als peus del recinte amuradat. Tota aquesta zona forma part del sector meridional de les Serres de Llevant i durant el trajecte es contempla a mà esquerra el Puig de Sant Salvador, de més de 500 metres d'alçada, sobre el qual es troba el Santuari de Sant Salvador, visita obligada, igual que la del Castell de Santueri, per poder gaudir d'unes extraordinàries vistes sobre bona part de Mallorca i especialment de Portocolom i tota la zona que l'envolta.

L'accés a l'interior de l'inexpugnable recinte amuradat només és possible per l'antiga porta. Fins fa poc una persona controlava l'entrada al recinte, però la propietat ha decidit recentment no permetre les visites fins que es resolguin amb l'administració diversos aspectes relacionats amb la conservació del castell i amb unes troballes arqueològiques, que segons sembla van sortir de forma il·legal de Mallorca. Així i tot, la visita continua essent recomanable per poder contemplar el castell des de l'exterior i gaudir de les espectaculars vistes que ofereix el singular indret.

Font : http://www.mallorcaweb.com/reportatges/castells-i-torres/castell-de-santueri/

1 comentario:

  1. Genial foto comentàri i important que hagis inclòs el links d'on has tret la informació, això és de professional.

    A la teva pregunta sobre les imatges, el tema és fàcil, edites l'entrada en format HTML i canvies el p400 per p640 o p800, les meves estan a p640, ja que a 800 queda massa gran.

    Per qualsevol cosa el meu e-mail particular és: jordi_gavalda_monedero@yahoo.es

    Una abraçada, mestre Andreu.

    Jordi

    ResponderEliminar

------------------------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------------------------------